Istoric

Construită şi pictată între anii 1995-2002, sub conducerea preotului-paroh PETRU BERBENTIA şi a preotului ROMULUS ŞANDRU, Biserica este primul locaş ortodox ridicat în cartierul Lunca Bârzavei, din municipiul Resiţa, localitatea de reşedinţă a judeţului Caraş-Severin, deşi primii locuitori s-au stabilit aici în  anii deceniului 4 al sec. XX.

Proiectul bisericii a fost întocmit de DIANA GAGA şi MARIANA STOIAN din Timişoara. Toate transformările ulterioare, precum şi toate îmbunătăţirile aduse proiectului au fost făcute de PARASCHIVA DISAGĂ din Reşiţa.

Biserica are forma tradiţională de ,, navă” cu abside mai largi în dreptul stranelor, iar turnul-clopotniţă este aşezat pe pronaos. Materialele de construcţie folosite au fost cărămida şi betonul autoclavizat ( BCA), iar structura de rezistenţă este din piese şi profile prefabricate.

Pictura, realizată în tempera, a fost executată de RITA ALDEA din Reşiţa. Planul iconografic respectă ,,Erminia picturii bizantine”. Culoarea dominantă este verdele, iar petele de căldură sunt oferite de roşu şi ocru, precum şi de împodobirea echilibrată cu ,, foiţă de aur”.

Biserica a fost sfinţită de Înalt Prea Sfinţia Sa Dr. LAURENŢIU STREZA, Episcopul Caransebeşului, în 26 Decembrie 1998, iar pictura a fost binecuvântată în 27 Decembrie 2002.

Iconostasul monumental, lucrat în ipsos, precum şi uşile împărăteşti şi cele diaconeşti ( lucrate de fraţii Poker din Lugoj) au fost împodobite cu icoane pictate tot de Rita Aldea. Spaţiile fără pictură sunt acoperite tot cu ,,foiţă

de aur”. Cele mai mari icoane de pe Iconostas : ,,Icoanele Împărăteşti”, impresionează prin  frumuseţe, încadrându-se în chip minunat în ansamblul Sfântului locaş.  Toate icoanele sunt pictate pe lemn, în tehnica ,, tempera” şi sunt acoperite cu ,, foiţă de aur”. Uşile Sfântului Altar au fost lucrate în lemn de tei şi sculptate cu motivele tradiţionale ale Ortodoxiei : viţa de vie şi frunza de acant. Ele au fost împodobite cu icoanele celor patru evanghelişti şi cu icoana Buneivestiri.

Biserica este implicată în activitatea de asistenţă socială. Astfel, din resurse proprii, precum şi din sponsorizări speciale, se acordă ajutoare materiale celor ce sunt în situaţii dificile, sunt sprijinite acţiunile Asociaţiei Handicapaţilor Neoromotor din Caraş-Severin, etc.

Parohia are un grup coral bărbătesc, numit “Strana Strămoşească”, ce susţine cântarea la strană precum şi concerte la marile sărbători. Parohia şi-a făcut un obicei din acţiuni culturale precum prezentări de carte, spectacole literare şi muzicale închinate unor evenimente religioase, etc. Tinerii prezenţi în strană reprezintă cu cinste biserica noastră strămoşească în concerte susţinute şi peste hotarele Ţării, la parohiile româneşti din Serbia şi Ungaria, parohii cu care avem încheiate protocoale de bunăfrăţietate.

O altă activitate susţinută de tineri este prezentarea comorilor Ortodoxiei în parohii romano-catolice din Germania, Italia sau Austria, parohii cu care suntem în curs de înfrăţire.

Parohia editează de zece ani o revistă numită “Foaia Govândarului”, ce cuprinde articole scrise de tinerii noştri, dar şi de personalităţi ce şi-au manifestat această dorinţă.

Biserica e deschisă în fiecare zi de la ora 7 la ora 19,30.

VĂ ASTEPTĂM ÎN BISERICA NOASTRĂ!

PROGRAMUL SERVICIILOR RELIGIOASE

DUMINICA ŞI ÎN SĂRBĂTORI:  UTRENIA 8,30,  SFÂNTA LITURGHIE 10,  VECERNIA 17 (iarna), 19 ( vara)

MIERCURI ŞI VINERI: SFÂNTA LITURGHIE  8, VECERNIE 17 / 19

SÂMBĂTA :  SFINŢIREA PARASTASELOR  9,  VECERNIA 17 / 19

ADRESĂ DE CONTACT 

Parohia Ort. Română “Sf. Apostoli Petru şi Pavel-Govândari”

320191- Aleea Trei Ape, 6.  Resiţa, Caraş-Severin, România.