Biserica – „laborator” pentru ora de Religie

     Pentru elevii si profesorii Şcolii Gimnaziale nr. 7 din Reşiţa, Biserica „Sf. Apostoli Petru şi Pavel-Govândari” reprezintă locul unde se simt mai aproape de Dumnezeu, dar şi „laboratorul” orelor de Religie. De altfel, colaborarea între Şcoală şi Biserică este veche şi a dat de-alungul vremii rezultate benefice pentru amândouă instituţiile. Profesorii de Religie Diana Raţiu şi Ilie Bădescu, sunt prezenţi în viaţa bisericii cu foarte multe ocazii, iar elevii lor găsesc aici multe informaţii interesante.  Urmare acestei colaborări fructuoase, multe din orele de Religie se desfăşoară în biserică, mai ales cele care necesită exemplificări specifice.

     Astfel, joi 7 februarie 2013, elevii clasei a VIII au ascultat explicaţiile profesoarei Diana Raţiu despre icoane, iar preotul paroh Petru Berbentia a vorbit copiilor despre Dionisie din Furna şi Erminia picturii bizantine, oferind  informaţii referitoare la pictura bisericii parohiale. Preotul a explicat punctual scenele pictate pe pereţii locaşului de cult dar şi de pe iconostas şi a oferit date concrete despre tehnica de lucru, despre culori şi deasemenea, a făcut o paralelă între iconografia bizantină  şi pictura  religioasă specifică bisericilor romano-catolice.

    Dacă la începutul orei, elevii au rostit rugăciune „Împărate ceresc”, la final, îngenuncheaţi în faţa iconostasului, s-au rugat Sfintei Fecioare Maria cu imnul „Cuvine-se cu adevărat”. Astfel s-a încheiat încă o oră de Religie. Cu nădejdea că Dumnezeu ne v-a îngădui încă multe asemenea lecţii de acum înainte.

     Pr. Petru Berbentia

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.