„Să ştii mai multe, să fii mai bun” sau „Şcoala altfel” în Govândari

           Săptămâna  1 -7 aprilie se constituie pentru şcoală într-o experienţă ce se doreşte a fi multi-disciplinară şi fără constrângerea unui orar şi a notelor puse în catalog. Tocmai de aceea în „Şcoala altfel”, elevii vizitează obiective şi locuri speciale sau participă la acţiuni eliberate de rutina propramelor şcolare obişnuite. În acest an, această săptămână a primit şi un „motto” pe măsură, pentru că e un lucru universal cunoscut că dacă ştii mai multe, poţi deveni mai bun!

          În ceea ce se constituie deja ca o obişnuinţă şi o tradiţie, Biserica „Sf. Apostoli Petru şi Pavel-Govândari” din Reşiţa a primit marţi 2 aprilie, un grup numeros de elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 7, veniţi pentru a asculta o prelegere despre „Sfânta Maria – Maica Domnului şi a lumii întregi”. Ideea unei asemenea prelegeri, s-a născut în contextul colaborării fructuoase ce există între biserică şi profesorii de Religie de la şcoală, dar şi din dorinţa de a arăta copiilor cât de răspândit este cultul maicii Domnului.

          Pentru această acţiune specială, doamna profesoară Ortensia-Diana Raţiu a pregătit un program video cu icoane şi reprezentări ale Maicii Domnului, explicând copiilor viaţa Maicii Sfinte. Tot prin fotografii ale unor picturi religioase consacrate în istoria artelor, doamna profesoara a facut o trecere în revistă a iconografiei referitoare la Fecioara Maria, prezentând icoane făcute pe lemn sau din lemn, pe sticlă, vitralii, mozaicuri, pe ouă şi chiar icoane făcute din fire de aţă. O secţiune aparte a reprezentat-o prezentarea unor icoane creştine din Africa, China, Japonia, Vietnam, etc.,copiii observând îmbrăcămintea specifică culturii în care au fost lucrate aceste icoane.

        În partea a doua a „lecţiei deschise”, preotul paroh Petru Berbentia a oferit explicaţii despre diferenţa dintre icoană şi tablou religios şi apoi a prezentat în imagini icoane făcătoare de minuni, din Ortodoxie, precum şi locuri ortodoxe de pelerinaj.

        În final, preotul a vorbit copiilor şi a exmplificat cu imagini locurile mari de pelerinaj din Occidentul catolic, Medjugorje – Croaţia, Fatima – Portugalia, Mariazell – Austria, Lourdes – Franţa şi Loreto – Italia, acolo unde se găseşte o construcţie specială, numită „Casa Fecioarei Maria din Nazaret”.

        Ziua s-a dovedit a fi un succes, copiii fiind convinşi si de universalitatea cultului Maicii Domnului dar şi de frumuseţile artistice ce le-a provocat de-a lungul istoriei culturii unmane, cinstirea Maicii Mântuitorului Iisus Hristos.

                Pr. Petru Berbentia

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.